Seizoen Herfst

Yoga pose

Volgens de Ayurveda, de Indiase geneeskunde, hebben seizoenswisselingen invloed op ons lichaam en onze geest. We zijn tijdelijk kwetsbaarder en ons immuunsysteem is even zwakker. De herfst doet daar nog een schepje bovenop. Dit is het seizoen van vata, een van de drie basiskrachten oftewel dosha’s die volgens de Ayurveda in de natuur aanwezig zijn. Vata staat voor wind en beweging.

Typische herfstklachten, die worden veroorzaakt door een teveel aan vata, zijn een droge huid, verkoudheid, pijnlijke gewrichten, lage- rugpijn en verstopping. Ook angst, onzekerheid en onrust kunnen opspelen. In de herfst heeft iedereen er daarom baat bij vata te verlagen. Met stabiliteit, rust, warmte, olie en zachtheid kun je deze energie verminderen.

In het najaar is het goed om je tempo wat te verlagen, ook in je yogabeoefening. Zo voorkom je pijnlijke gewrichten, lage rugpijn en constipatie.

Vata kun je ook tot rust brengen door op je adem te focussen. De afwisselende-neusgatademhaling kalmeert je geest en brengt de beide hersenhelften in balans; fijn als je onrustig bent.

Warme maaltijden en gekruid voedsel hebben een verwarmend effect op je lichaam. De kruiden en specerijen stimuleren bovendien je spijsvertering. Drink verse gemberthee met honing, dit verwarmt.

De boom en de krijger waren vandaag onze aardende oefeningen, voor meer stabiliteit. Vooroverbuigingen brachten de aandacht naar binnen en werken daardoor rustgevend. Een goede start voor het weekend. Namasté!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *