Balans

Yoga pose De boom

Deze week zijn we weer begonnen! Het nieuwe jaar is ingeluid met een intentie of een voornemen, die ieder voor zich in gedachten kon uitspreken.

Wat mij betreft gaat het allemaal om balans. Het vinden van balans in je leven. Om tijdens stormen overeind te blijven staan. Het geeft niet als je naar links buigt, of naar rechts. Uiteindelijk kom je wel weer in het midden uit. Zoek die balans en vind die balans, op jouw tijd en op jouw manier.

De boomhouding is een asana die ik steeds laat terugkomen.  Bij de boomhouding wordt focus van je gevraagd. Wanneer je gedachten ergens anders zitten, zal het erg lastig zijn je evenwicht te bewaren. Vrksasana is niet alleen mooi om te zien. Zij staat ook symbool voor kracht, balans en flexibiliteit. Dit alles komt van binnenuit. De boomhouding weerspiegelt hoe het van binnen met je gaat. Beoefen Vrksasana met mildheid naar jezelf toe. Veroordeel jezelf niet als het een keertje wat minder gaat dan je eigenlijk zou wensen. Innerlijke balans is namelijk vaak zeer veranderlijk en kan verschillen per moment.

Navasana, de boothouding, is ook een uitstekende balanshouding. Je vormt een V terwijl je balans vindt op je zitbeentjes. Mooi meegenomen toch, dat je buikspieren en je rugspieren hierdoor aangesproken worden!

Ook blijkt weer dat de duifhouding, Kapotasana, een houding die de heupen doorbloedt en versterkt, tevens een balansoefening is. Je heupen wijzen in deze houding naar voren, dat vraagt weer om te zoeken naar balans, anders krijg je last van pijntjes, of je valt om.

Alles heeft altijd een Yin en een Yang kant. Yin en Yang werken als tegengestelde óf aanvullende krachten, zoals dag en nacht, licht en donker, zomer en winter.

Balans is dus nooit statisch, balans ontstaat door beweging! Kom jij ook in beweging in het nieuwe jaar?duif-1200-720x720

 

Eén opmerking over 'Balans'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *