Sssssssttt…

Stilte is niet leeg, het is vol met antwoorden

Wat is stilte? Stilte is het ontbreken van geluid

We zijn de hele dag omringd met geluid. En we beseffen dat allang niet meer.

Niet zo lang geleden werd er hier in de straat gewerkt en de stroom viel uit. Niet 10 minuten, nee, 4 uur. Het is winter en het is donker, besefte ik me toen. Ik had de tijd gedood met een nuttige boodschap, nadat ik het houtkacheltje goed warm gestookt had. Maar toen ik thuis kwam was het donker. De vanzelfsprekendheid van de continue energie deed me verbazen. Want het was donker en het was Stil. Oorverdovend stil.

Het aquarium was uit, de schildpadden dreigden het koud te krijgen. Mijn woonkamer was wel warm omdat ik hout kon stoken. Alle elektrische apparaten waren in rust. Ik wist niet dat er binnen geluiden van buiten te horen  waren. Dat was altijd al zo, maar nu hoorde ik het pas. Ik wou koken, want dat doen wij op gas. Maar eerst moest ik mij een weg door het huis banen met kaarsen, waxinelichtjes en lucifers. Richting keuken. Maar dat was niet afdoende, koken bij kaarslicht? Ik weet niet hoe mensen dat vroeger deden. Of toch wel, men at ’s middags warm. Ik belde mijn lief en hij zou stokbrood, Franse kaas en rode wijn mee brengen. Verdorie, wat jammer dat de stroom het net weer deed, toen hij de voordeur weer opende. Het smaakte alsnog lekker en we genoten van het haardvuurtje. De ruis was wel terug. Het besef was er toen ook.

Het effect van stilte

Zoals te veel geluid stress en spanning kan veroorzaken, heeft de wetenschap ook ontdekt dat stilte het tegenovergestelde effect heeft. Stilte kalmeert juist het brein en het lichaam. Een onderzoek wat in 2006 is gepubliceerd in Heart suggereert dat 2 minuten stilte meer ontspannen is dan 2 minuten luisteren naar ontspannende muziek.

Het is niet zonder reden dat we ons beter regelmatig afzonderen van geluid. Het is ook niet zonder reden dat ik Yoga in Stilte aanbied. Wat het voor jou doet, dat mag je zelf gaan ontdekken. Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *