Santosha mét rollen

Wij vrouwen willen nog wel eens klagen over vetjes. Rollen die ontstaan waar we ze liever niet willen zien, zoals om je middel. Ik voel het zelf maar al te goed… Waar ik nooit mee te dealen had, was mijn gewicht. Mijn buik was altijd plat en strak. En je moet weten dat ik van lekker eten hou, en ’s avonds graag een paar keer opschep. Maar dat doe ik nu niet meer ongestraft. Het gebeurde ergens tussen mijn 42e en 52e, vermoed ik.

Hee, dat is de periode dat ik in de overgang kwam! Achteraf wordt het duidelijk. Maar achteraf zitten ze er ook, de rollen. Ergens om mijn middel, voor-, achter- en zijkant.

De overgang en het hormoon oestrogeen

Als de eicellen zo’n beetje op zijn, en dat is gemiddeld rond je 51e, wordt er een stuk minder oestrogeen aangemaakt. Oestrogeen is een fantastisch hormoon, mits in de juiste hoeveelheden aanwezig. Oestrogeen zorgt ervoor dat je in verwachting kunt raken. Dit hormoon zorgt ook voor een mooie huid en een goed humeur. Oestrogeen werkt samen met progesteron en als deze hormonen samen in balans zijn dan helpen ze het lichaam om vet te verbranden voor energie, werken ze als antidepressiva en zorgen ze voor een goede nachtrust.

Bedenk zelf maar wat er gebeurt als dit hormoon afneemt. We hebben in de overgang te maken met een balans dat zoek is. Waar je eerst te maken had met een cyclus, een regelmaat, daar is nu iedere regelmaat kwijt. Je lichaam is op zoek naar een nieuw balans. En jij dus ook! Dat heeft tijd nodig. De puberteit ging toch ook niet van de ene op de andere dag?

Terug naar de rolletjes.

Ik leerde dat de bijnieren een grote rol spelen in de hormoonhuishouding. En dat we lief moeten zijn voor onze bijnieren. Dus zorg voor minder stress en zorg voor gezonde voeding. Ook leerde ik dat vetcellen oestrogeen produceren.

Wat er gebeurt als onze eitjes op zijn en we in plaats daarvan rolletjes krijgen, is dat de bijnieren en de vetcellen in bepaalde mate oestrogeen gaan aanmaken en die taak dus overnemen. Dat is toch een feestje waard! Dat maakt in ieder geval dat ik mijn rolletjes ook dankbaar kan zijn. Ze zijn er en ze zijn functioneel. Dat leidt tot “santosha”, tevredenheid. Tevreden omdat het goed is zoals het is. Mét rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *