Veters strikken

Vandaag op de mat kwamen er wat verhalen los. Je moet weten dat ik meer uren yoga ben gaan geven. Ik heb nu vier groepen, waarvan één groep tieners. De groep van vandaag bestaat niet uit tieners. Ik weet niet goed hoe oud de jongste is, maar ik meen (sorry dames, als ik het mis heb) dat de leeftijd tussen 60 en 85 ligt.

Met alle groepen heb ik van de week een nieuwe reeks gedaan: de 5 Tibetanen. Ruim 2500 jaar geleden bedachten Tibetaanse monniken een manier om krachtig en gezond te blijven en zich energiek te voelen. Namelijk 5 yoga oefeningen die je een aantal keren achter elkaar uitvoert. Er wordt gefluisterd dat deze oefeningen een verjongend effect zouden hebben op lichaam en geest. Het zijn best pittige houdingen, maar de ene groep deed niet onder voor de andere groep deze week. Pluim voor allemaal! Mijn excuses voor de niet-yogi benadering. Ik weet dat yoga geen wedstrijdje is. Maar graag wil ik benadrukken dat mijn dames fit zijn.

Voordat ze bij mij kwamen, deden ze al tientallen jaren yoga. En zonder meer is dat de reden dat ze zo ontzettend fit zijn. Zoals mevrouw A. vertelde dat ze bij de dokter was geweest omdat ze haar knie had bezeerd. Toen ze voorover boog om haar schoen weer aan te doen, was de geneesheer uiterst verbaasd over haar lenigheid. Mevrouw B. was bij de mondhygiëniste geweest. Je kent het wel, het moment dat ze de stoel weer voor je recht zetten om er makkelijk uit te stappen. Mevrouw B. had allang haar stoel verlaten tegen de tijd dat die omhoog stond.

Het is dat het oprecht leek of ze de Tibetaanse oefeningen voor het eerst deden. Anders zou ik nog gaan twijfelen of ze de staat van hun jeugdigheid misschien aan jarenlange beoefening van de 5 Tibetanen verlenen…