Wat gele handdoekjes met de herfst te maken hebben

Gele handdoekjes

Zeep

Het was halverwege maart toen ik handdoekjes aanschafte voor de yogastudio. En zeep en desinfecterende handgel. Een okergele rieten mand om de gebruikte gele handdoekjes in te doen. Want dat was wat we konden doen, nu er zo plots en zo snel een virus woedde. En niet zomaar op kleine schaal, maar in de hele wereld!

Naar binnen

De handdoekjes bleven ongebruikt, de wereld werd gesloten. We gingen naar binnen. Noodgedwongen gingen we onze eigen persoonlijke weg naar binnen, een weg die universeel was. Dwars door alle afgescheidenheid, geloof en ongeloof, aanvaarding of verzet heen, was er maar één pad die universeel en in verschillend tempo door iedereen bewandeld werd.

Ga je mee in de strijd of angst, dan voed je juist datgene. Ga je in compassie die zachte plek in je hart opzoeken, dan heeft de angst al gauw geen grip meer op je. Een onderzoek waar vroeg of laat een ieder bij uitkwam. Waar verbind jij je mee?

Verbinding

Yoga is een oeroude filosofische traditie, een levensvisie en een levenshouding en komt van oudsher uit India. Het woord yoga betekent verbinding; verbinding van lichaam en geest, verbinding van mens met zichzelf, verbinding van mensen met elkaar, verbinding van mens met het leven.

Herfst

Langzaam mochten we weer naar buiten en nu, een half jaar later zijn we vele stappen verder. We zijn in beweging gekomen. De wetenschap is wijzer over het virus. De individu is zichzelf tegen gekomen. We zijn weer aan de slag op een manier waarvan we vermoeden dat het juist is.

De herfst is aangebroken en dat betekent dat de bomen hun bladeren laten vallen. Ook wij mogen gaan loslaten. Het is tijd om op te ruimen wat je niet meer dient. Tijd om te reflecteren en uit te rusten. Zodat er straks weer ruimte en hernieuwde energie is voor jou. En de wereld. Het universum. In verbinding. En we de gele handdoekjes gaan gebruiken omdat ze zo’n waanzinnig warme kleur hebben en we de zachtheid en de reinheid ervan willen ervaren.